Välkommen - känn dig som hemma

Direktlänk till inlägg 27 augusti 2008

Langos recept

Av Therese :) - 27 augusti 2008 17:47

En hel del personer har varit intresserade av receptet på de underbart goda langosen som jag tillagade igår.

Här e det :)


Langos

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
2-3 kalla kokta potatisar
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
olja till fritering (frityrolja)
4-8 st pressade vitlöksklyftor
1 dl solrosolja eller annan neutral olja


Tillbehör som du kan byta ut lite hur du vill:

3-6 dl gräddfil
1-2 st rödlök
100 g stenbitsrom eller löjrom :-)
200 g riven ost
100 g skalade räkor

Rör ut jästen i vattnet. Riv potatisen fint. Blanda mjöl och salt med potatisrivet. Vänd ner potatisdegen i vattnet och blanda till en jämn smet. Tänk på det som vilken vetemjölsdeg som helst. Skillnaden är i första hand att vi tillsätter kokt potatis.

Låt degen jäsa i 40 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 10-15 delar beroende på hur stora langosar du vill ha. Forma till små, platta bröd. Tänk på små rågkakor ungefär. Jäs i ytterligare ca 10 minuter.

Hetta upp oljan. Testa oljan med en bit lite torrt vitt bröd. Oljan har en lagom temperatur om det bubblar kring brödbiten när du slänger i den i oljan. Blir brödet bränt på en gång så är det för hett. Om det inte bubblar och brödbiten inte rör sig, ja då är det för kallt.

Använd t ex en stekpanna med höga kanter. Ha i tillräckligt mycket olja för att degbitarna inte slår i botten. Ha ALLTID ett LOCK till hands när du friterar så att du kan kväva eventuell brand.

Fritera bröden 2 x 2 minuter på var sida. Låt svalna lite på galler eller på hushållspapper. Om bullarna inte hinner bli klara på den tiden så är nog olja lite för kall. Det är ingen katastrof. Du kan ha i dem lite längre utan att det gör så mycket. Om bullarna hinner bli svarta så sänk genast värmen. Vi vill ju inte att det börjar brinna. Bullarna ska hinna få en gyllenbrun färg och degen ska vara klar i mitten

Om langosaran blir höga bullar så har de jäst lite mycket. Det kan hända att det blir så då ju de sista bitarna får stå och vänta lite längre. Platta då bara till dem. Om de är för höga så kan du ju inte lägga på några tillbehör. Om du vill att ni ska orka äta fler än två var, så se till att bullarna inte är för tjocka och inte heller för stora.

Ja ja, det lär ni märka.

Pressa ner vitlöken i solrosolja.

Servera med vitlöksolja. Den som vill ha vitlöksstarkt fiskar upp mycket vitlök och lägger på langosen. Den som vill ha mesigt penslar bara på av oljan.

Lägg på ost, rom och lök. Toppa med gräddfil.

Du kan istället ha på rom, räkor och lök.

Ja, egentligen kan du ha på vad som helst som du tycker är gott. Första gången jag åt langos var i Ungern. Där fick jag den med vitlöksolja, ost, lök och gräddfil, inget mer.

Jag har sett langos serverat med jordgubbssylt och vispgrädde. Jag har själv aldrig testat det, men varför inte... Det är mest fantasin, smak och gammal vana som styr hur man vill ha det. Ungefär som med pannkakor.

Min mamma hävdar, och hon bör veta då hon är från Ungern, att från början så servades langos endast ingniden med en vitlökslyfta och lättsaltad.

Å andra sidan så åt man varmkorv i Sverige utan bröd och med endas senap förr, och det tycker jag är urtråkigt.


Recept från wasston

 
 
Ingen bild

agneta

21 januari 2010 20:52

Jag håller med, det är underbart gott med Langos.I morgon skall jag bjuda mina arbetskamrater 25st på Langos, ingen av dem har smakat denna läckerhet. Min man och jag åt inte det när vi var i Ungern men däremot i början av 90-talet när vi var på Jazzfestival på Skeppsholmen i Stockholm och det blev vår stående favorit.Vi serverar dem oftast med räkor och avokado tillsammans med yoghurt rom och lök och ALLA som blivit bjudna älskar dem

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Therese :) - 6 oktober 2012 13:21

Sitter just nu på ett café i huddik kollar på utsikten i ens fönstret sjöbodar andra trafiken och nedanför mins fötter en massa fler folk som fikar. Nu blir strax en sväng i affärer alltid lika skoj. Sen blir det tacco kväll. :)...

Av Therese :) - 18 augusti 2012 06:02

Precis som alla andra år brukar det vara samma "skrot" på Selångers marknad men detta året hittade jag detta också :D...

Av Therese :) - 13 augusti 2012 18:46

Gjorde precis ett besök i mosters hallonbuske. Mums vad gott det är med stora trädgårdshallon!...

Av Therese :) - 24 juli 2012 14:42

Härligt väder ännu en dag så då tog vi en fika mamma, faster och kusin. Blev glass, mums!...

Av Therese :) - 22 juli 2012 14:46

Smultron är så otroligt gott! Mums

Presentation

Gästbok

Fråga mig

1 besvarad fråga

Omröstning

Bloggplatsen ska i framtiden ha reklam på bloggen vad tycker du om det?
 Dåligt!!
 Bra!!
 Va?
 Lite reklam skadar väll inte?
 Ingen åsikt

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7 8 9 10
11
12
13
14 15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Augusti 2008 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Sök i bloggen

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Välkommen - känn dig som hemma med Blogkeen
Följ Välkommen - känn dig som hemma med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se